Controverse legate de email – partea a II-a

Posted: July 5, 2008 in Web2.0
Tags: ,

M-am tot gandit la postul anterior, pentru ca nu am simtit ca am acoperit multe dintre aspectele importante, cel putin pentru mine…

Eu consider ca emailul are, ca orice aplicatie, anumite avantaje de netagaduit:

  • De exemplu, atunci cand contactez pentru prima oara o persoana din mediul academic, ma simt mult mai bine daca ma adresez prin intermediul emailului, mi se pare o modalitate mai politicoasa si mai inoportuna, respectiva persoana putand sa-mi raspunda cand poate si daca doreste. Mai mult decat atat, faptul ca folosesc emailul de serviciu imi confera un anumit statut, iar respectiva persoana ar putea verifica oricand ca sunt cine afirm ca sunt etc.
  • Mai mult decat atat, uneori avem nevoie de o confirmare a faptului ca am realizat o anumita operatie prin intermediul emailului. Multe alte servicii de comunicare “instant” nu ofera si posibilitatea de stocare a mesajelor schimbate intre persoane, aspect care uneori este chiar un dezavantaj.
  • Chiar daca nu sunt o persoana extrem de ordonata, imi gestionez mesajele dupa bunul plac, amplasandu-le in foldere, dupa prioritati etc. Majoritatea serviciilor de email au acum inglobata functia de cautare, care te ajuta destul de mult in gasirea unui mesaj in functie de persoana care l-a trimis, in functie de subiectul mesajului sau chiar in functie de o anumita portiune de text continuta.
  • Nu neg faptul ca folosind un anumit serviciu de email esti tot mai predispus la spam. Chiar folosind filtre de protectie, tot se strecoara cate un mesaj nesolicitat (ar fi bine sa nu fie de ordin mult mai mare), care, trebuie s-o recunosc deschis, e neplacut si consumator de timp pana sa il/le stergi. Filtrele sunt tot mai performante, dar si metodele folosite de infiltrare sunt tot mai ingenioase, iar acest razboi cred ca nu are sfarsit.
  • Emailul e o metoda excelenta pentru a trimite mesaje mai lungi, pe care, chair daca le-am fragmenta si le-am trimite printr-o alta metoda (de ex. chat, mesagerie instantanee sau microblogging), ar fi mult mai anevoios si ineficient.

Poate ca aceasta lista a avantajelor ar pute fi continuata, ideea insa care ar trebui retinuta, cred eu ca se refera la altceva: fiecare tip de aplicatie are anumite avantaje, dar si dezavantaje, care o individualizeaza. Daca toate ar face aceleasi lucruri, ce rost ar mai avea atatea, unde ar mai fi concurenta care sa duca la dezvoltarea de noi facilitati pentru a atrage adepti?

Asadar, cu bune si cu rele, emailul are totusi o multime de adepti, care nu vor renunta cu una cu doua la aceasta aplicatie indragita (printre acestia cred ca ma numar si eu, cel putin pentru un numar de ani de acum inainte).

In sprijinul mentinerii acestor utilzatori ca si clienti fideli, mereu vor fi dezvoltate noi facilitati, care vor fi/sau nu vor fi pe placul nostru. Dincolo de cele mentionate in postul anterior, va invit sa consultati si aplicatia in stadiul beta Youconvertit,  care permite conversia a pana la 5 fisiere (ce se afla stocate in cadrul contului de email), intr-un format specificat!

Comments
  1. Gabriela says:

    Unul din aspectele pe care le-ai sesizat si care pe mine ma deranjeaza teribil este ca pe mailul oficial nu prea functioneaza filtrele de triere in sensul de “prea multe mesaje spam”. Nu stiu daca si alti colegi se confrunta cu aceasta problema , dar desi sunt multumita de clientul Zimbra si facilitatile oferite (pacat ca nu le maximizam intre noi mai mult – calendar, messaging, docs etc.) nu ma impac deloc cu faptul ca pierd minute bune marcand ca spam mesajele nedorite.

    Pentru trimiterea de mesaje cu atasamente mari eu ma ajut temporar de Transfer.ro. Probabil ca exista zeci de astfel de aplicatii dar pe mine ma multumeste, inclusiv in ceea ce priveste chestiunile de securitate (deocamdata).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s