Controverse legate de email

Posted: July 4, 2008 in others, social networks/networking, Web2.0
Tags:

Dintre internauti nu cred ca exista persoana care sa nu fi folosit modalitatea de comunicare ce a revolutionat ultimele doua decenii ale veacului trecut si anume emailul. Fie ca doream sa comunicam cu familia, prietenii sau in interes profesional, emailul ne era de un real folos, fiind gratuit/aproape gratuit, usor de folosit si de ce nu, o modalitate rapida de comunicare asincrona. De asemenea, stim cu totii ca emailul a reprezentat, alaturi de web, elementele care au stat la baza dezvoltarii fara precedent a Internetului.

Anii au trecut si a fost nevoie, pentru a concura cu o aplicatie atat de populara, de aparitia a tot felul de noi servicii destinate comunicarii, precum chat-ul si mesageria instantanee, cele mai competive in acest sens.

Insa nici serviciile de email nu au stat pe loc. Tot mai multe functii au fost inglobate, spatii de stocare din ce in ce mai generoase au fost oferite etc. Aparitia lui Gmail a reprezentat, de asemenea, un imens pas inainte, pentru ca erau urmarite conversatiile intre persoane, fiind astfel mult mai usor de urmarit si gestionat atat fire de discutii cat si mesaje.

Web-ul 2.0, prin aplicatiile si serviciile destinate comunicarii si interactiunii directe intre persoane, a devenit o uriasa amenintare din umbra pentru email. Faptul ca acum exista instrumente de comunicare mult mai deschise, mai rapide si mai participative (mai multi utilizatori pot participa la aceeasi conversatie, aducand astfel uneori un plus de valoare, o alta opinie etc.), putand in acelasi timp demosntra lumii intregi un punct de vedere, reprezinta o realitate, imbratisata in special de catre generatia tanara  si mult mai dinamica a Internetului. Ei comunica in mai putine cuvinte si de mai multe ori pe zi, astfel incat retelele sociale (cu chat incorporat), mesageria instantanee sau microbloggingul reprezinta o solutie mult mai la indemana.

Ce-i ramanea atunci emailului de facut? Pentru multi era deja mort si ingropat. Altii, in schimb, cum sunt cei din generatia cu fire albe (mai multe sau mai putine, nu conteaza) nu ar renunta asa de usor la un serviciu familiar, des folosit in ultimul timp…

Iata insa ca emailul nu se da batut! Se tine aproape de retelele sociale si mesageria instantanee! Doua exemple in acest sens sunt aplicatiile Digsby si Sendible. In plus, folosind aplicatia Posterous se pot crea posturi pentru bloguri in cadrul unei aplicatii de email. Mai mult decat atat, emailul poate fi folosit ca o platforma de comunicare intre persoane, asa cum mentiona Chris Yeh.

Timpul va decide utilitatea si functionalitatea acestor tipuri de aplicatii si servicii, eu una le doresc succes!

Comments
  1. Gabriela says:

    Pentru mine cred ca emailul va mai ramane unealta de baza in comunicarea cu colegii, cunoscutii, familia, prietenii inca multa vreme (poate pentru ca “am fire albe” :)) . Uneori imi place sa fiu “asincrona”.

    Chiar daca in marile companii exista tendinta de a inlocui posta electronica cu mesageria instantanee sau , mai nou, microbloggingul, vad totusi in email un mijloc de comunicare care va ramane. Poate asa cum ai subliniat, sub alte forme.

  2. lmalita says:

    Sunt de acord cu tine si consider ca aceasta schimbare nu va fi prea curand generalizata pe teritoriul Romaniei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s