Nume de domenii noi in 2009

Posted: June 28, 2008 in others
Tags:

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a hotarat nume noi de domenii web incepand cu anul viitor. Recunosc ca am fost uimita cand am citit aceasta stire, via Physorg, stand cateva minute si cugetand la posibilele implicatii.

Daca ar fi sa privim in urma cu doar cativa ani cand a fost o adevarata batalie pentru inregistrarea numelor de domenii, companii cunoscute mondial fiind nevoite sa plateasca bani grei persoanelor/companiilor care au fost mai inspirate si mai rapide in achizitionarea de domenii web ce reprezentau brand-ul companiei, ar trebui sa avem o mica viziune despre ce va urma.

Sau un alt exemplu, de data mai recenta, este cel referotor la domeniilor .eu, care desi nu implica aceeasi reprezentativitate mondiala, totusi a avut efecte importante.

Asadar, precum ne anunta ICANN, vom avea nume de domenii relativ la :

 • o locatie geografica, precum .romania;
 • adrese IP anonime si
 • numele nostru, pentru a ne putea afla astfel provenienta ancestrala si de ce nu, pentru a ne putea gasi rude de care nu stiam in alt colt al lumii sau chiar langa noi…

Dincolo de diversitatea si concurenta ce se va isca intre companii/intreprinzatori, cine va mai avea de castigat? In nici un caz utilizatorul obisnuit care va fi destul de bulversat in gasirea altor contacte sau informatii (noroc cu motoarele de cautare care vor deveni aproape indispesabile … Sa speram si ca web-ul semantic va face pasi importanti pana atunc, pentru a fi posibila si cautarea contextuala!). Nici macar companiile care vor trebui sa scoata iarasi bani din visterie pentru o operatie ce a mai fost facuta anterior.

La o astfel de intrebare cred ca este destul de dificil de raspuns in totalitate, insa ceea ce este evident pentru toata lumea, este ca beneficiarii imediati sunt companiile care se ocupa cu vanzarea de nume de domenii. Acestea vor fi la mare cautare in 2009.

Asadar, pana la anul viitor ne ramane timp suficient pentru a ne gandi ce nume de domenii dorim sa cumparam si cum va fi noua clasificare mondiala. Atentie insa: numele geografice nu se tranzactioneaza, iar daca aveti prenume precum “Constanta”, nu veti putea achizitiona un domeniu de genul “.constanta”

Comments
 1. ggrosseck says:

  Chiar citeam ca Bulgaria (si Rusia) aplica deja pentru nume de domenii scrise cu chirilice, http://www.socialmediatoday.com/SMC/38963
  Stii cmva si ce preturi se vehiculeaza pentru numele de domenii individuale/educationale?

 2. lmalita says:

  Din cate am citit, nu se stiu inca noile tarife, nici daca sunt diferentiate pe medii educationale sau nu. Abia se fac negocieri, probabil.
  Cred ca atat Rusia cat si Bulgaria vor reveni, ce rost are sa mai cumperi acum domenii geografice pentru cateva luni? Noile domenii vor fi .russia si .bulgaria (sau chiar si cu litere chirilice), cel putin asa se precizeaza…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s